четвер, 19 квітня 2018 р.

Цікаві факти про європейську Україну



Ми – найбільша країна в Європі. "Знай" порівняв, яку територію займають інші країн, чим ми схожі та чим відрізняємося

З 2017 року українці можуть без віз подорожувати Європою. Це перший крок до інтеграції нашої країни до Європейського Союзу. "Знай" поцікавився, чим ми з ними схожі та чим відрізняємося.
-Україна є найбільшою країною Європи. Її площа становить 603 628 км², що складає 5,7% території Європи i 0,44% території світу. Існує хибна думка, що найбільшою країною Європи є Франція. Проте, її територія менша (547 030 км²). У Франції мешкає на 20 мільйонів більше людей, ніж в Україні. На один кілометр припадає 120 чоловік, у нас – 76. Між іншим, чим більша густина населення в країні, тим менший особистий простір кожного громадянина. Тобто, француз при розмові буде намагатися підсісти до вас поближче - для нього це буде комфортна дистанція.
-За розмірами Польща вдвічі менша за Україну. Її територія 312 685 км².               І хоча клімат у нас практично однаковий, це не завадило сусідам декілька років поспіль бути світовим лідером у експорті яблук. Наша країна продає за кордон у 10 разів менше. Проте, Україна годує всю Європу медом. За рік наші бджоли виробляють 70 тисяч тонн солодкого продукту. Китайці намагалися витіснити усіх виробників меду своїм дешевим продуктом, але не змогли. Наш мед виявився смачнішим. У світі існує поняття "борщового пояса", котрий простягається від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до регіонів Волги та Дону. Коли вперше його почали готувати – невідомо. Святковий стіл у Польщі завжди починають з супу. На Різдво першою стравою обов'язково повинен бути грибний суп чи пісний борщ. До речі, борщ можна натрапити і в кавових автоматах. У звичайні дні на обід суп поляки майже не вживають.

-Територія Італії – 301 тис км², це рівно половина України. Однак, живе там 60 млн. 450 тис чоловік. За даними Держкомстату, на листопад цього року в Україні мешкає 42,789472 людей. Італійська мова вважається найкрасивішою в світі, на другому місці - українська. Майже сто років тому міжнародне журі у Парижі проводило конкурс краси і мелодійності мов світу. На третьому місці опинилася французька, на четвертому - турецька, на п'ятому - англійська. Іспанська, грецька, португальська, російська, німецька увійшли в десятку найкрасивіших мов. Цікаво, що італійська й українська вважаються найбагатшими - у нас найбільші словникові запаси. Але саме наші народи найбільше жестикулюють під час розмови - слів не вистачає.
-В Греції мешкає  11 млн. 306 тисяч людей, це в чотири рази менше, ніж в Україні. Територія балканської країни усього 131 940 км². А от середня тривалість життя еллінів - 79,5 років. У нас – 68. За економічною ситуацією нас часто порівнюють із Грецією. Проте, мінімальна зарплата у них 16 тис. грн., у нас – 3,2 тис грн. При цьому, державний борг у них в п'ять разів більший. У столиці держави проживає понад 40% населення. Більше 250 днів у році в Греції ясні, що дає можливість повсюдно використовувати сонячні батареї для виробництва дешевої електроенергії. В Україні чисте небо – 230-235 днів на рік. У країні Греції немає жодної АЕС, але працює декілька ТЕЦ на вугіллі, який добувають в північній частині кар'єрним способом. В Україні діє п'ять атомних електростанцій.
-Площа Києва 847,66 км², офіційно тут мешкає 2,89 млн. городян. Площа Лондону вдвічі більша – 1579 км². За останніми даними, кількість населення у столицї Великої Британії – 8,63 млн. Мер англійського міста Борис Джонсон пояснює таку кількість людей низьким рівнем злочинності, відмінною економічною ситуацією і великою кількістю зелені. Територія Королівства Великої Британії та північної Ірландії складає 244 101 км².                У Великобританії величезна кількість пралень, тому що англійці не вважають прання домашніми справами. Музеї в Англії практично всі безкоштовні, але можна залишити пожертвування. Найбільш популярним напоєм у Великобританії є чай. У нас цей напій теж вважається одним із найпопулярніших. Найбільше п'ють чай в Києві та Південно-Східній Україні: Харківській, Дніпропетровській, Одеській областях та Севастополі. Західна Україна п'є в основному каву.
-Площа Нідерландів за розміром як Рівненська та Волинська області разом узяті - 41 тис. км². Проте, маленька європейська країна вважається найбільш зручною для ведення бізнесу. Приблизно 94% населення Нідерландів користується інтернетом, це найбільший показник у світі. В Україні – 59%. Королівство є другим експортером товарів в Європейському союзі після Німеччини. Голландія - лідер на ринку квітів, саджанців, насіння і цибулин. На цю країну припадає половина світового ринку квітів. Щороку в Україні на одного жителя вирощують 3 квітки, це в сотні разів менше, ніж в Голландії.
-Загальна територія прибалтійських країн складає 175 тис. км². Найбільшою є Литва, там мешкає стільки ж населення, як і в Києві – 2,9 млн. В Латвії – 1,986 млн. А в найменшій Естонії, як у Харкові, – 1,4 млн. жителів. Латвія, Литва та Естонія першими з колишніх радянським республік вступили до Євросоюзу – 11 років тому, чекали на це 9 років. Зараз ці країни дуже активно допомагають Україні. Литва однією з перших заявила про відповідальність Росії за війну в Україні, критикує Захід за слабку позицію. Всі ці країни підтримали антиросійські санкції, допомагають озброєнням, лікують у себе наших бійців АТО та готові приймати їх на реабілітацію.
-Німеччина входить у трійку країн світу з найвищим рівнем життя. Країни оцінювалися по таких критеріях: рівень щастя, доходи і витрати населення, безпека, охорона здоров'я, споживчі ціни і купівельна спроможність, забруднення середовища і вартість нерухомості. Україна в цьому рейтингу посідає одне з останніх місць. 350 євро (9,5 тис грн) - мінімальна пенсія в Німеччині, навіть, якщо людина жодного дня не працювала. Окрім цього, держава сплачуватиме такому пенсіонеру квартиру та комунальні послуги. Норма площі на одного німця - 56 "квадратів". З 1 вересня 2015 року мінімальна пенсія в Україні склала 1074 гривні.
-Площа Швеції  449 тис. км², там мешкає 9 млн. 380 тис. людей. А середня тривалість життя - 81 рік. Ліки для дітей до 18 років там безкоштовні, а учням шкіл платять щомісячну стипендію в еквіваленті $187 (4,5 тис грн). 89% населення володіють англійською мовою. Швеція стала першою країною в світі, яка майже повністю перейшла з бензину на біопаливо. Три роки тому, під час футбольного чемпіонату "Євро" Україну відвідали 8 тис. шведських вболівальників. Швеція підтримує Україну у протистоянні із Росією та впровадженні безвізового режиму із країнами Євросоюзу.
-В столиці Чехії – Празі - мешкає 1 млн. 200 тис. людей. За площею місто вдвічі менше за Київ. Найвища гора країни – Сніжка, її висота 1602 м. Найвища вершина українських Карпат Говерла має 2061 метр. Близько 35 відсотків населення Чехії - атеїсти, 45% - не змогли відповісти на питання, 10% - прихильники римсько-католицької церкви, 10% сповідують інші релігії. В Україні 71% населення назвав себе релігійним, а лише 3 відсотки атеїстами. У Чехії офісні службовці починають трудитися дуже рано - о 6.30 - 7.30 ранку. І закінчують свій робочий день як правило о 15.00 - 15.30, обідня перерва зазвичай півгодинна. У нас робочий день починається о 9-10 ранку, триває до 18-19 години, обідня перерва - година.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Підсумки тижня в освіті: головні події

Як першачків зараховуватимуть до шкіл.  Міністерством освіти  затверджений  порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до за...